Acierta en la compra de un vehículo de segunda mano a la primera

Consells i recomanacions per a adquirir el millor tracte possible

Adquirir un vehicle de segona mà és l’opció preferida per milions de persones posat que és un mercat en el qual és possible trobar moltes i molt bones oportunitats a un preu molt més ajustat que si fos nou. Les opcions són tantes com segments hi ha en el mercat, des d’un vehicle SUV per a gaudir dels caps de setmana en família en el camp, fins a la compra de furgonetes usades per a aquells autònoms que s’inicien en el món del transport buscant noves alternatives professionals; les opcions són il·limitades.

En aquests casos, acudir a un concessionari oficial amb vehicles d’ocasió o a tallers especialitzats en cotxes de segona mà, ens pot fer estalviar diners i maldecaps ja que el vehicle que adquirim haurà passat una revisió obligatòria amb totes les garanties. Encara així existeixen certes precaucions molt senzilles a tenir en compte:

Informa’t prèviament dels models que t’interessen així com dels seus preus de mercat.
Procura no deixar-te portar per l’ímpetu i tingues paciència. Hi ha molts models i ofertes que poden adaptar-se a les teves necessitats, però no tenen per què ser les primeres que trobis. Per a estar segur de la teva compra has de poder comparar per a extreure conclusions i prendre una decisió amb la qual et sentis còmode.

Repassa la xapa i la pintura a la recerca de marques en forma de soldadures, corts o bonys.
Pel fet que es tracta d’un vehicle de segona mà, és possible que la carrosseria o pintura estiguin danyades per accidents previs i això podria afectar el seu preu. Procura ser detallista i observar-ho tot minuciosament per a procurar que no t’embenen un vehicle amb la carrosseria en mal estat.

Comprova que conserva el gat i les eines típiques (clau de rodes, rosca antirobatori, gat, tornavís…) que vénen amb el cotxe.

Acierta en la compra de un vehículo de segunda mano a la primera

En l’habitacle, mira sota els seients i catifes. Si hi ha cristalls, pot ser per un intent de robatori o per un accident: pregunta al propietari.

Cerciora’t que tots els papers estan en regla.
És molt important tenir coneixement de l’estat legal del vehicle que compraràs, per això pregunta i revisa que tota la documentació està al dia i no hi ha res que falti per fer, sobretot l’impost de circulació municipal.

 • Sol·licita un informe estès de la furgoneta a la DGT. Gràcies a ell t’asseguraràs que el vehicle se’t lliura lliure de càrregues i sense embargaments.
 • Comprova que el número de matrícula i bastidor coincideixen amb el referit en la documentació del vehicle.
 • Assegura’t que el vehicle no tingui rebaixada la massa màxima. Això se sol fer quan el conductor no disposa de tots els permisos per a conduir aquest vehicle i el rebaixa per a poder conduir-lo.
 • Que tingui la ITV al dia.
 • Que el vehicle no tingui reserva de domini. Això succeeix quan el propietari ha demanat un préstec per a pagar el vehicle. En aquests casos, la financera posa una reserva de domini al vehicle, amb la qual cosa, aquest no es pot canviar de nom. Quan el préstec es liquida, cal sol·licitar a la financera expressament que llevant aquesta reserva, perquè no es fa de forma automàtica i, per tant, el vehicle no es pot transferir.

Autoritzacions de transport, necessàries per al transport públic per carretera:

Tingues en compte que per a poder exercir el transport públic per carretera, has de disposar d’autorització de transport. Abans d’adquirir el teu vehicle informa’t amb un gestor dels requisits. És necessària per a:

 • Vehicles de pes màxim entre 2.001 i 3.500 kg: Autorització per a de transport MDL.
 • Vehicles de pes màxim superior a 3.500 kg: Autorització per a de transport MDP.

Sol·licita una prova de conducció.

La millor manera de saber si la teva elecció és l’adequada és provant el vehicle que vulguis adquirir. És molt important saber si et sents còmode en ell, ja que passaràs moltes hores al volant. Haurem de prestar especial atenció a:

 • Si fa soroll en arrencar el vehicle en fred.
 • Si el volant gira bé.
 • El comportament d’amortidors i suspensió abans els sots.
 • Si el vehicle frena correctament.
 • L’estat de la transmissió i l’embragatge en pujar i baixar marxes.
 • Funcionament dels fars.
 • El color del fum.
 • Revisa el funcionament de tots els sistemes elèctrics, finestretes, aire condicionat, eixugaparabrisa i tots els accessoris que incorpori el vehicle.

Acierta en la compra de un vehículo de segunda mano a la primera

Demana a un mecànic de confiança que chequee el vehicle.
És important que el nostre mecànic de confiança revisi detalladament el vehicle. D’aquesta manera, estalviarem sorpreses desagradables que puguin afectar-nos quan ja hàgim realitzat la compra i no puguem realitzar cap mena de queixa davant problemes inesperats.

És interessant confirmar que el vehicle no hagi tingut un accident important i hagi estat reparat, perquè a vegades li queden seqüeles.

També pots sol·licitar el llibre de revisions i factures de reparacions i millores realitzades, per a veure que se li ha fet i fa quant. En funció del temps que tingui el vehicle i els quilòmetres, pot tocar-li una reparació en breu, d’aquesta manera sabràs si aquesta ja està feta o l’hauràs de fer tu segurament en poc temps (per exemple, la corretja de distribució).

Com a últim detall a tenir en compte, és important saber el nivell de contaminació del nostre vehicle, alguna cosa que cada vegada serà més important posat que molts ajuntaments, sobretot de grans ciutats, poden començar a limitar l’accés d’alguns vehicles als seus centres urbans segons el seu nivell de contaminació. De fet, en molts països del nostre entorn de la Unió Europea ja han començat a realitzar accions que limiten l’accés i el trànsit de vehicles altament contaminants. La DGT divideix els vehicles en 4 categories segons el seu nivell d’emissions:

 • Zero emissions: ciclomotors, tricicles, cuadriciclos, motocicletes, turismes, furgonetes lleugeres, vehicles elèctrics de bateria, elèctrics d’autonomia estesa (REEV), elèctrics híbrids enchufables (PHEV)…
 • Eco: turismes, furgonetes lleugeres, vehicles híbrids enchufables amb autonomia <40km, vehicles híbrids no enchufables (HEV), vehicles propulsats per gas natural o liquat del petroli.
 • C: turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculades a partir de gener de 2006 i dièsel a partir de 2014.
 • B: turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculades a partir de gener de l’any 2000 i de dièsel a partir de gener de 2006.

 

Com pots veure, comprar un vehicle de segona mà és una cosa senzilla si tens en compte uns petits trucs per a encertar en la teva decisió. Ara ja només mancada que trobis el vehicle que s’adapti a les teves necessitats i pressupost. Molta sort en la teva cerca!