Conduir amb neu, i especialment conduir amb gel, són dos de les situacions de major risc a les quals s’enfronten els conductors en els mesos d’hivern. Aquí et donem uns consells pràctics que pots seguir abans de començar a conduir i mentre et trobes en carretera.

Ull a l’aparició de plaques

Quan hi ha un temporal, i hi ha presència de neu, el risc de gel és més evident. No obstant això, les plaques de gel es poden produir en dies d’anticicló on, aparentment, la carretera es troba en bon estat. De fet, aquest és un dels grans perills: a vegades, les plaques no resulten del tot visibles, per la qual cosa convé estar especialment atent.

Suavitat al volant

En dies amb el risc de gel, la teva conducció ha de ser molt més tranquil·la i suau. Tracta de sortir abans de casa i no portar pressa. Això et permetrà reduir la velocitat i no precipitar-se a l’hora de prendre decisions, com per exemple realitzar avançaments que, en dies gèlids, són molt més arriscats per la possibilitat de trobar gel.

Distància de seguretat

La distància de seguretat és fonamental en totes les condicions meteorològiques, però especialment en conduir amb gel, ja que augmenta enormement la distància que recorre un vehicle des que el conductor trepitja l’accelerador fins que el cotxe es deté completament.

De manera orientativa, la distància total de detenció és de 57 metres quan es condueix en condicions assolellades i a 90 km/h, una xifra que puja fins als 89 metres quan la calçada està mullada però que es pot arribar a multiplicar per 10 si hi ha plaques de gel.

Quant a l’adherència, la DGT aconsella no superar el 20% de la velocitat límit d’agarri per a no sortir-se de la calçada.

Atenció a les rodes i els pneumàtics

Hi ha dos aspectes relacionats amb les rodes als quals cal prestar sempre molta atenció. Des de Fènix Transport et recomanem utilitzar pneumàtics d’hivern si vius en una zona de muntanya on les nevades i les gelades són habituals en època de fred. Els compostos de goma emprats i el dibuix de la banda de rodadura estan adaptats a això i garanteixen major adherència.

D’altra banda, és convenient recordar que, encara que no és obligatori portar permanentment un joc de cadenes per a les rodes del cotxe, sí que és recomanable comptar amb elles en el maleter, sobretot si es visiten llocs de muntanya, ja que en cas de fort temporal i nevades, la DGT podria decretar l’obligatorietat d’usar-les en una determinada carretera. No obstant això, amb pneumàtics especials d’hivern es pot prescindir de les cadenes en condicions normals de neu o gel.

En Fènix Transport et convidem a consultar les recomanacions de la DGT per a conduir amb seguretat quan apareix gel o neu en la carretera en el següent enllaç.

 

http://revista.dgt.es/es/reportajes/2019/12diciembre/1217-nieve-hielo-y-ayuda-supl.shtml#.XfiWQ9ZKhTZ