Conducir bajo la ola de calor

Amb l’arribada de l’estiu, arriba també la calor i aquest any sembla que ho farà intensament.

Tant conductors professionals com particulars, podem veure la nostra capacitat de conduir alterada per la fatiga i irritabilitat que causa la calor en elevar-se la temperatura de dins del nostre vehicle.

Amb aquesta entrada en el blog, pretenem donar-vos uns consells i trucs per a fer aquest estiu més suportable al volant. Comencem doncs!

Repassant fonts oficials aquesta passada onada de calor va ser la més càlida de les últimes quatre dècades, assotant amb particular “socarri” zones del centre, nord i nord-est de la Península i Illes Balears.

Quan les condicions de calor es tornen extremes, a més d’encreuar els dits perquè no es repeteixin, hem d’adoptar precaucions extraordinàries ja que la calor dins de l’habitacle del nostre vehicle pot alterar la nostra capacitat de conducció, provocant-nos fatiga, agressivitat, tensió o nerviosisme.

Com a bons professionals del volant, et proposem una sèrie de recomanacions per a evitar els efectes negatius de les altes temperatures dins del nostre vehicle:

 

Aireja el teu vehicle

Sembla una ximpleria, però moltes vegades per les presses ens oblidem de fer-ho. Així que abans de començar a conduir, baixa les finestretes del cotxe per a airejar el seu interior i igualar, almenys, les temperatures de dins i fora.

 

Aire condicionat

Quan encenguis l’aire condicionat, perquè segur que ho encendràs 😉, recorda baixar les finestretes durant un minut per a expulsar a l’exterior l’aire calent. Fos calor!

 

Temperatura

Et recomanem mantenir la temperatura del teu climatitzador entre 22 i 24 graus. Això farà que no et refredis per un canvi brusc de temperatura. També evita orientar les sortides d’aire cap a la teva cara o pit. I és que no es tracta de passar fred a l’estiu! Sinó de fer el nostre trajecte més suportable i segur.

Seleccionar una temperatura correcta també et farà estalviar combustible i recorda, usa l’aire condicionat sempre en moviment, mai quan estiguis estacionat.

 

Evita les hores de més calor

Encara que els professionals no sempre podem permetre’ns aquests luxes per raons òbvies, tu sí que pots. Així que programa les teves sortides evitant les hores de més calor. S’estima que la temperatura més alta del dia a l’estiu és entre 3 i 4 hores després del migdia solar, que al nostre país sol ser entre les 17.00 i les 19.00.

 

Usa roba còmoda

Si no has de portar un uniforme en concret, a l’estiu deixa la sofisticació a un costat per a conduir i vesteix amb roba còmoda i folgada. Si és possible de fibres naturals com a lli o cotó. Això sí, usa sempre un calçat adequat que subjecti correctament el peu.

 

Conducir bajo la ola de calor

Hidrata’t

Porta amb tu begudes fresques sense alcohol. Beu amb freqüència encara que no tinguis set. L’ideal seria beure aigua o sucs de fruita. Encara que és una obvietat, no consumeixis absolutament gens d’alcohol si conduiràs. Les begudes alcohòliques disminueixen els reflexos, creant una sensació d’eufòria i de falsa seguretat, fins i tot en els nivells més baixos.

 

Menjar

És convenient portar una alimentació lleugera quan s’ha de conduir llargues hores sota el sol. Tria un menjar ric en proteïnes i vitamines, evitant els menjars grassos.

 

Conducir bajo la ola de calor

Descansa

Recorda’t del número 2: Cada 200 quilòmetres o 2 hores al volant, estaciona uns minuts per a hidratar-te, airejar el vehicle, estirar les cames i relaxar-te una mica.

 

Conducir bajo la ola de calor

Fatiga

Al primer símptoma de fatiga o somnolència, has de parar immediatament per a descansar o dormir. Si estàs en autopista, cerca la sortida o àrea de servei més pròxima per a poder estacionar el teu vehicle i descansar sense interrompre la circulació.

 

Conducir bajo la ola de calor

Ombra

En totes les parades que facis, procura estacionar el teu vehicle en zones d’ombra. Si no hi ha més remei que aparcar al sol, no deixis mai a persones majors, nens o animals dins.

 

Que el motor no s’escalfi

Tira-li un ull a la temperatura del motor del teu vehicle i sobretot al nivell del líquid anticongelant, ja que aquest no només actua a l’hivern sinó també a l’estiu procurant que el motor funcioni correctament extraient la seva calor.

 

I amb el que s’ha dit ja sol faltaria triar el vostre CD de música o llista de reproducció favorita i posar-se mans al volant. I és que ni la calor extrema pot amb els amants de la conducció! 😊 Des de Fènix Transport us desitgem unes felices vacances d’estiu i una fresqueta i segura conducció.