La boira és un fenomen meteorològic format per partícules d’aigua molt petites en suspensió, que provoquen una espècie de «núvol en la terra» i entorpeixen la visibilitat. Saber manejar les llums i conduir amb precaució són els principals consells que cal seguir per a no sofrir contratemps. Potser ja sabies això, però… saps com fer-te visible i saber veure als altres vehicles i vianants que circulen per la via? Continua llegint, que et comptem uns quants trucs infal·libles.

Conduir amb boira és alguna cosa que a cap conductor agrada, ja que implica un major esforç visual i, per tant, un major desgast.

La boira pot aparèixer en qualsevol època de l’any i les probabilitats de sofrir un accident es multipliquen en reduir en gran manera la visibilitat disponible. Per això, és important tenir en compte què fer si ens trobem amb aquesta situació meteorològica quan conduïm.

En Fènix Transport no podem endevinar, almenys de moment, si trobaràs o no boira en la teva ruta, però sí que podem recomanar-te prendre una sèrie de mesures que et comptem a continuació:

1 – Fes-te veure amb les llums

Para esment a encendre les llums i el pilot de boira, recordant després apagar-los per a no molestar a altres usuaris de la via. La llum antiboira davantera és opcional i la posterior és obligatòria en condicions de boira densa. Recorda que les llums llargues es reflectiran en la boira i dificulten encara més la poca visibilitat així que amb boira cal activar la llum de posició o les d’encreuament.

2- Augmenta la distància de seguretat

Augmenta la distància normal de seguretat. En aquests casos, la Direcció General de Trànsit estableix la regla 3V: Visibilitat = Velocitat = Vehicle davanter. Això significa que, per exemple, amb una visibilitat de 10 metres hem de circular a 10 km/h i separar-nos 10 metres respecte al cotxe que ens precedeix per a evitar una frenada en cadena.

3 – Modera la velocitat

Amb boira, la visibilitat es redueix dràsticament. A més, la carretera pot estar humida i veure’s reduïda l’adherència.

4 – Circula sempre per la dreta

Aquesta regla s’estén, en vies interurbanes, encara que no hi hagi boira. Però havent-hi boira, amb més raó. Si la boira és molt densa, presa com a referència la línia contínua blanca de la dreta de la calçada. Una altra opció és seguir el trajecte del vehicle que et precedeix, però recomanem que no et confiïs, perquè si el conductor es confon, tu també.

5 – El fre suau i intermitent

Si trepitges el fre de manera delicada, evitaràs que les rodes es bloquegin i si ho fas abans de l’habitual i de manera intermitent, els vehicles podran veure’t amb una distància major i així la seguretat augmentarà.

6 – Mantingues el parabrisa lliure de baf

Si apareix baf t’aconsellem usar els eixugaparabrises de manera intermitent i si el baf està en la part inferior, el truc està a dirigir l’aire del ventilador cap als cristalls i, si amb això no basta, sempre pots obrir les finestres.

7 – Si tens dubtes, posseeixi

Si la boira és molt densa i a penes queda visibilitat, la millor opció és parar. Cerca un lloc segur on esperar amb el cotxe fins que la boira es dissipi. Si en aquest moment no trobes un lloc segur per a parar, fes-lo prop del voral dret i encén les llums d’emergència.

Si haguessis d’abandonar el vehicle, deixa les llums d’emergència posades, posa’t l’armilla reflectora i avisa de la teva situació per telèfon.

Per a acabar, tenim una recomanació que serveix per a les anteriors: calma. En aquests casos la pressa no és bona companya de viatge. Redueix la velocitat, presta molta atenció a les circumstàncies i, si la situació empitjora, no dubtis a parar.

Des de la nostra Agència de transport i missatgeria també et recomanem consultar els comunicats de previsió meteorològica per a anticipar-se al que pugui venir el dia en què tinguem planejat viatjar. D’aquesta manera, podem planificar la ruta evitant els llocs més delicats.

Et convidem a llegir aquest post de la DGT on ens aconsellen mesures per a conduir amb precaució durant els dies de boira.

http://revista.dgt.es/es/reportajes/2019/12diciembre/1217-niebla-y-ayuda-supl.shtml#.Xh3eaVNKhTY